Tips bij het aanhuren van een pand

te hoge winkel huur. aanhuren pand. huurcontract winkel

Waar moet je op letten

Je kiest ervoor om je eigen winkel te beginnen. Je hebt het plan hiervoor uitgewerkt en je hebt zelfs al een leuk pand op het oog. Maar waar moet je rekening mee houden bij de huuronderhandeling? Goede vraag!Tip 1

Bestemming

Het pand dat je wil huren wil je natuurlijk ook kunnen gebruiken voor jouw soort gebruik en dat kan alleen gemeentelijke bestemming passend is.

Gemeenten hebben alle gronden binnen de gemeentegrenzen bestemd, hetgeen wil zeggen dat daarmee is bepaald welke activiteiten er mogen plaatsvinden.  Voor “wonen” is bijvoorbeeld een “woonbestemming” nodig en voor “kantoor” een “kantoorbestemming”.

Daarnaast heb je de categorie “winkels” en daarvoor heb je dus een “winkelbestemming” nodig.

Via de gemeentelijke website zijn de bestemmingsplannen te raadplegen. Check hier of het pand dat je op het oog hebt past bij de bestemming die je het wil geven.

Tip 2

Huurprijs

Als een pand wordt aangeboden wordt o.a de vraaghuur,  oppervlakte,  eventuele servicekosten alsook de huurperiode, en opzegtermijn gemeld.

Verhuurder en zijn makelaar hebben belang bij een zo hoog mogelijke huur. De vraaghuur zal daarom hoger liggen dan de huurprijs waar ze genoegen mee gaan nemen. Onze ervaring is dat daar, onder normale omstandigheden,  voor de huurder zeker 10% te verdienen is.  In de onderhandeling moet je proberen daar toch minstens op uit te komen. Ga in jouw tegenvoorstel niet meteen 10% minder bieden want dan komt je natuurlijk op 5% uit. Zoek de argumenten en speel het spel, er zijn vaak meerdere stappen nodig  om de gewenste uitkomst te bereiken.

Tip 3

Oppervlak

Vraag aan de verhuurder of hij een meetrapport heeft van de ruimte. Een meetrapport geeft aan hoe groot het oppervlak van de te huren ruimte is.  Als er geen meetrapport is controleer of het oppervlak wel zo groot is als dat de verhuurder of zijn makelaar zegt dat het is. Onze ervaring is dat hier wel eens verschillen optreden die als je niets zegt, heel gek, altijd in het voordeel voor de verhuurder uitvallen.  Als er 100 m2 wordt aangeboden en de ruimte is volgens jouw meting bij voorbeeld 90m2, vermeld dan in jouw huurvoorstel de huurprijs per m²  voor 90m2 ipv 100m2. Je voorkomt daarmee dat je in dit voorbeeld 10% teveel betaald.Natuurlijk zijn er veel meer zaken waar je bij het aanhuren van een pand rekening mee moet houden. Voor uitgebreidere tips verwijzen we je graag naar onze blog op de kappersblog.nl